Siljan

… betraktar jag varje dag och den vackra naturen omkring Leksand Folkhögskola där jag nu en vecka per månad går utbildningen Kreativt Entreprenörskap. Vi är en underbar klass på strax över 20 entreprenörer med massor av kreativa idéer och jag bara anar vilket utbyte jag kommer få utav dessa människor. Jag är tacksam att få möta, följa och utvecklas tillsammans med denna grupp och reflekterar över hur mycket det betyder att omge sig med människor som inspirerar och är positiva.

Jag är jättebra på det faktiskt – jag väljer mina vänner med omsorg. Ja, det går faktiskt att välja vänner. Jag väljer inte bort någon. Däremot väljer jag att fokusera mer på dem omkring mig som sprider positiv energi, jag aktar mig noga för energitjuvar, min energi vill jag bevara till mig själv och dom som betyder allra mest.

Givetvis kan man inte vara positiv jämt, en vän finns ju där alltid, i både motvind och medvind. Och den vänskapen med ett sunt hälsosamt flöde mellan individerna är jag rädd om. Väldigt rädd om. Den vänskapen visar sig oftast ha den perfekta balansen, då den ena kan stå som stöttepelare mot den andre en gången, för att vid ett annat tillfälle så är stödet bytt och den andre är stöttepelare. Och dom bästa vännerna finns också där och skrattar och gläds åt den andres lycka och framgång.

För mig är det iallafall så jag själv märker vilka som är mina sanna vänner. Jag märker om dom vågar stå kvar och möta mig i mörkret och jag märker tydligt om dom gläds med mig i min glädje när livet flyter och allt känns lätt!

Jag är innerligt tacksam att jag har sanna vänner. Och ber i mitt hjärta att jag skall vara så bra för dom som dom är för mig.

 

3 kommentarer till “Siljan

 1. Åsa

  Tack för svar! 🙂 Ja, då har vi lika strategi! Försöka acceptera att man inte kan förändra andra människor och heller inte delta i ”dåliga samtal” utan försöka avbryta och leda in på annat… Men det är svårt. Och det är sorligt att se en människa man tycker om som är inne i ett negativt ekorrhjul som bara handlar om skitsnack, sjukdomar och elände, precis som du säger! Ha en bra dag! Kram från Åsa

 2. Fia

  Söta Åsa
  Jag kan egentligen inte ge råd där, då min mamma inte är en energitjuv för mig.

  Energitjuvar i allmänhet håller jag mig undan och väljer att umgås med människor som är bra för mig och gör att jag mår bra.

  Stöter jag däremot på en energitjuv och inte kan ta mig undan, så väljer jag att inte delta i samtal som inte är bra för mig, tex prata illa om andra (som jag märker att vissa energitjuvar gärna gör) eller pratar sjukdom och elände. Har jag ork så leder jag in samtalet på positiva ämnen och då tröttnar energitjuven snabbt och har jag ingen ork så tar jag till gåseffekten och låter allt rinna av mig och inte få fäste.

  Men jag märker också att ju mer jag älskar mig själv ju fler verkar jag älska. Och ju mer tillåtande jag är mot mig själv, ju mer tillåtande är jag mot andra.
  Och det bästa receptet är ju acceptansen att jag inte kan förändra någon annan. Jag får helt enkelt acceptera människan som den är. Och är människan bra för mig umgås jag gärna. Är den inte bra för mig så accepterar jag det också och inser att den andra människan är ingen jag förändra, men jag kan välja att inte vara med denna.

  Kärlek och Solsken till dig
  Kram Fia

 3. Åsa Landpers

  Det där med energitjuvar är intressant…. DU får gärna skriva mer om det, eftersom det är svårt enligt mig. Vad gör man t ex om ens mamma är en energitjuv…? Man kan ju inte välja bort mamma. Har du strategier i sådana lägen? Lyssna, men det får gå in i ena örat och ut genom det andra? Säga till personen i fråga? Utveckla det gärna! Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *