Bevittnande

Bhagavan om bevittnande

Som vi ser det så finns det två olika jag inom dig; ditt sanna jag och ditt osanna jag. Och dessa två för hela tiden en dialog. Det du upplever vara ditt jag är ingenting annat än denna dialog.

Låt oss säga att en gäst, som du inte tycker om, besöker ditt hem. Ditt sanna jag skulle säga, ”Jag tycker inte om dig. Du är inte välkommen in i mitt hem”. Det är en ståndpunkt som du kan ta, att vara sann. Den andre ståndpunkten är ”Åh, välkommen! Vad trevligt att du kom på besök.” Det är den osanna ståndpunkten.

Det finns en tredje möjlighet. Vare sig du är sann eller osann, det är upp till dig. Det vi säger är, att skapa en tredje part som enbart bevittnar denna dialog; som inte kommenterar, som inte säger att du måste vara sann eller osann. Den enbart bevittnar allting som sker, som att titta på en film. Det vi försöker göra är att skapa denna tredje part som enbart bevittnar dramat som pågår hela tiden; 24 timmar om dygnet pågår den här dialogen i en eller annan form.

Att bevittna denna dialog kan man kalla för en andlig övning. Men denna övning är så njutbar, den ger sådan frihet och glädje, att vi inte ens kan kalla det för en övning. En övning antyder ofta att man behöver anstränga sig lite och kämpa, men det här är en underlig övning, där det inte finns någon ansträngning, ingen kamp, ingenting sådant. Och när detta väl börjat ske naturligt och finns där hela tiden, så oavsett vad som pågår, oavsett dialogen eller innehållet, så ger det glädje.

Den inre dialogen kan handla om avundsjuka, om ilska. Och den osanna sidan kanske är vänlig mot den avundsjuke, och den sanna sidan påpekar, ”Titta så avundsjuk du är!” och den osanna sidan ger någon ursäkt ”Nej, nej, det här är inte avundsjuka. Jag har det under kontroll.”

Vad som än pågår så störs du inte av det. Sinnets innehåll är inte viktigt för oss. Hur du upplever det är det som är viktigt. Kan du uppleva det på ett neutralt sätt, utan att välja sida, att enbart bevittna det som pågår? Om du kan göra det, ger det oerhörd glädje och frihet.

Vi ber dig inte att vara sann. Inte heller ber vi dig att vara osann. Det enda vi säger är, endast bevittna det som pågår!

Tack Oneness Nordic
och Niklas Blomkvist för texten.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *