Indien; Guru´s

Jag kommer berätta mycket ifrån min resa här på bloggen, jag skriver inläggen allt eftersom jag landar. Jag kommer givetvis berätta om Sunyoga, dokumentärfilmen, rädslorna och mycket mer.

Guru

Sunyogi Umashankar

Mannen som arrangerade hela kursen Sunyoga Advance Course i Ghatal (12 mil från Calcutta) Indien heter Umashankar och kallas Sunyogi. Han ser sig själv inte som en guru. Han säger att han inte är någon guru. Gurun finns inom oss alla, säger han. Men jag väljer ändå att kalla honom guru, i mina ögon är han en högt medveten och upplyst man.

Han visar sig vara kärleksfull, vänlig, ödmjuk och verkar leva helt utan ego. Ett exempel är när jag för tredje dagen i rad sover som en stock på hans lektioner. Så fort han börjar prata med sin indiskengelska med stark brytning så är det som jag vaggas till sömns av en gonattvisa. Jag bannar mig själv, inte för att jag missar teorilektionerna, utan mestadels för att jag känner mig nonchalant och oartig. Hur jag än vänder och vrider i stolen, dricker vatten, knaprar halstabletter, antecknar och nyper mig själv i skinnet så somnar jag ändå. Det är fler som sover, inte bara jag. Är det hans brytning? Är det värmen? Är det lunchen vi nyss ätit? Det kommer jag aldrig till klarhet i. Det jag däremot beundrar med Sunyogi är att han fortsätter sin lektion och sprider sin kunskap vidare (till dom som är vakna) med oerhörd energi och sprudlande ögon. Och inte en gång han ser på mig med besviken blick eller låter mig få en pik eller banning. Hans ögon ser på oss alla med kärlek. Vi är hans systar och bröder.

Direkt när vi ses så märker jag också hans glädje och humor. Han har en ljuvlig humor och nära till skratt. Vi skrattar mycket på kursen, skrattar så det gör ont i magen, skrattar så tårarna rullar. Det är högt i tak och han bjuder verkligen på sig själv, vilket får oss alla att slappna av och tillåta oss att vara som vi är även om vi sover på lektionerna.

På kursen hade jag förmånen att träffa två upplysta män. Den andra gurun (ingen av dom kallar sig eller vill bli kallade guru´s) heter Prem Nirval och lär på kursen ut KriyaYoga. Jag ska berätta mer om honom sedan eftersom han fascinerade mig oerhört. KriyaYoga´n som han gör med oss varje morgon är baserad mycket på andningsövningar, meditation, medvetenhet och stretch – den gör gott i kroppen och knoppen!

HatiBabae – Umashankar – Prem

3 nya vänner

HatiBabae (Elefantpappa) är från Schweiz och visar sig besitta inspirerande kunskap om Indien, traditionerna och upplysning. Han är en gammal Hippie som även varit TranceDJ och nu sitter på sitt rum och röker och uppdaterar hemsidan och annat administrativt åt Sunyogi. Pustar sig upp till taket ibland och deltar på Sunyoga. Det blir spännande kontrast till guru´sarna med honom, men när dom är tillsammans så ser man verkligen att dom är bröder och bästa vänner!

 

3 kommentarer till “Indien; Guru´s

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *