Leva

Träffade några insiktsfulla människor härom kvällen, en kväll som gav efterdyningar iform av djupare inre sikt. Jag älskar att kontemplera och fundera, att vända och vrida på livets gåtor i hopp om att se dem klarare. Det är närande att träffa andra likasinnade också, det kastar ljus och lyster åt vinklar som jag kanske ännu inte upptäckt eller gett sken åt på samma sätt.

En av männen berättade om vikten att bygga tre fundament i livet och att vi tyvärr oftast bygger som mest på bara det första av dem.

  • Leva av
  • Leva med
  • Leva för

Leva av, vi behöver alla någonting att leva av. Vi har ett behov av att äta, kläder, hem, sömn. Vi har alla behov av en sorts nivå av välfärd.

Leva med, vi behöver alla någon att leva med. Vi har behov av ett ingå i ett sammanhang, en familj, en gemenskap, en sammanhållning. Enligt honom är vi flockdjur och mår som allra bäst när vi får tillhöra en flock och även bidra till denna.

Leva för, vi behöver alla något att leva för. Vi har behov av att känna mening. Känna oss meningsfulla. Jag tänker på gemenskapen vi alla har behov av att tillhöra, att vi där också finner en plats att fylla. Att ha ett värde i det stora. Känna sig behövd.

Mannens synsätt påminner mycket om Anthony Robbins Human needs och givetvis Maslows behovstrappa. Oneness talar om att vi mår som bäst när vi balanserar det fysiska, psykiska och själsliga planet. Och gödslar vi för mycket på det fysiska (materiella) så sänks automatiskt de andra två. Medan det genom ögonen på människor med väldigt litet materiellt välstånd kan lysa av starkt av den själsliga närvaron. Det känns som många av oss här i väst är ute och jagar fel saker, fyller på fel förråd. Större bil, nyare telefon, fler plagg och saker istället för att stanna upp, kanske till och med skala av och se vad som blommar fram då, inifrån. Låta själen fylla vårt förråd, vårt tomrum.

Det gör i alla fall mig levande och fyller mig med mening. Jag ber varje dag om förmågan att öppna mig för själen. När jag är i kontakt med själen känner jag hur jag verkligen lever. Det gör mig levande, lev-ande.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *