Att vara självcentrerad

Jag har glömt det väsentliga. Totalt glömt bort. Och dragits ner i min jämrande själviskhet. Legat där och svettats under min offerfilt och undrat varför jag mått så dåligt.

I något obevakat ögonblick har jag riktat om strålkastaren in mot mig själv. Belyst mitt jag, jag, jag. Och där har jag legat en tid, törs inte tänka på hur länge, och slickat mina sår. Och ropat till Gud att hjälpa mig, mig, mig.

Varit omedveten med andra ord, omedveten på egots grepp och fintar.

Men så var det en god vän som tände taklampan i går och drog bort den värmande filten, så att jag såg mig själv där jag låg och huttrade och snörvlade i min självömkan.

Det är inte vackert att vara ett offer – vara självcentrerad. Inget jag är stolt över, men något jag vill skriva om eftersom jag vet att vi alla hamnar där ibland. Det är okey att hamna där. Inte vackert men väldigt mänskligt.

Så vad var det jag hade glömt bort där i självupptagenheten? Jo, alla de andra runt omkring. Jag hade bytt fokus på vad har jag att ge, mot what’s in it for me. Min utsträckta arm stod tom och öppen och undrade vad livet skulle fylla famnen med istället för att se vad jag hade inom mig som kunde vara till glädje och nytta för andra.

Jag vet det, jag vet att jag mår som allra bäst när jag har intentionen att bidra och ge. Att vi alla är fyllda med gåvor, Guds gåvor, som det är meningen att vi ska dela med oss av till andra – varandra. Det kan vara tid, lyssnande, handlag, kunskap, glädje, energi, omsorg… vad som helst, men det handlar alltid om vad jag har att bidra med till livet, till nuet. Det betyder inte att jag måste vara Moder Theresa med alla, men det betyder att jag är medmänniska med ditt intresse främst, för det är det enda som gynnar mig, när jag hjälper dig. Och det är stort skillnad på att vara medberoende och medmänniska. Stor skillnad på att offra mig för andra och ge i kärlek, väsentlig skillnad, men det får bli ett annat blogginlägg.

Hur kan jag bidra till Livets flod? blir frågan jag ställer mig. Och jag ber Gud fylla mig med svaren, handlingen och riktningen. Ske Din vilja, inte min.

Amen

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *