Ett kall

Inser att jag har gått resans alla tre steg som beskrivs nedan. Jag började som ung arbeta med synen att ett jobb var att jobb, sedan slog karriärslustan till och sedermera min livsstilsförändring – som ledde mig mot mitt kall. Det är verkligen ett privilegium att arbeta med det som jag älskar allra mest, följa mitt kall – eller det är nog snarare så att jag lever mitt kall mer och mer för varje dag.

#tacksam

Man kan se arbetet på olika sätt. Psykologen Amy Wrzesniewski med kollegor har funnit att människor upplever sitt arbete på ett av tre följande sätt: som ett jobb, som en möjlighet att göra karriär eller som ett kall. Den som ser sitt arbete som ett jobb upplever det främst som en förutsättning för att kunna betala hyran, köpa mat, försörja sin familj och ha råd att åka på semester. Man ser fram mot arbetsdagens slut, helger och ledigheter och har sitt arbete av nödvändighet, inte för njutningens skull.

För karriärister fungerar arbetet som en drivkraft i sig. Det erbjuder möjligheter att i olika steg klättra mot högre avancemang. Man motiveras av yttre faktorer, pengar, titlar och status. Man går utbildningar för att få högre lön, ytterligare en legitimation eller en akademisk titel och ser fram mot nästa befordran eller en högre post inom företaget.

En person med ett kall ser sitt arbete som ett bidrag till högre syften. Man arbetar för att man njuter av det och för att man finner en högre mening med det. Arbetet ses som ett privilegium och en möjlighet att utvecklas som människa. Kanske upplever man att man bidrar till människors välmående eller att man skapar en bättre värld för framtida generationer.

Titti Holmer
Lycka nu, 
en praktisk guide i mindfulness

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *