No problem

Översatt text från en intervju med Osho.


Jag säger igen: det finns inga problem, Anando. Det är ett faktum, det finns inga problem i livet. Om du vill ha det, så visst, nöjet är ditt, njut av dem med all min välsignelse, men sanningen är att det finns inga problem.

Livet är inte ett problem alls, det är ett mysterium att leva och njuta. Du skapar själv problem för att du är rädd för att njuta av livet, och du är rädd för att leva livet. Problem ger dig skydd mot livet, mot glädje, mot kärlek. Du kan säga till dig själv: ”Hur skulle jag kunna njuta av livet, jag som har så många problem? Hur skulle jag kunna njuta? Hur skulle jag kunna älska en man eller en kvinna? Jag har så många problem, hur skulle jag kunna dansa och sjunga? Det är omöjligt.” Du kan hitta anledningar till att inte sjunga, inte dansa. Dina problem ger dig ursäkt att låta bli. Om du verkligen ser på problemen upptäcker du att de är fiktiva.

Och även om du upplever att du har problem, att de är verkliga, säger jag att det är ok. Varför säger jag att det är ok? För att samma ögonblick som du känner att det är ok, försvinner de. I den stund du säger till ett problem att det är ok, slutar du ge det energi. Du har accepterat det. I samma stund som du accepterar ett problem är det inte längre ett problem. Ett problem är ett problem bara så länge du gör motstånd, så länge du säger: ”Det borde inte vara så!”, fast det är som det är. ”Det borde inte vara så!” – och problemet insisterar. Och det är därför jag säger… Människor kommer till mig med sina stora problem, och jag säger att ”det är ok, det är jättebra, acceptera det!” Och jag säger att du behöver bara acceptera och älska dig själv. Och jag förstår… Anando säger, ”Jag blir tokig av att höra dig gång på gång säga att det är ok… att det inte finns några problem!”, bara så… Och Anando säger till mig: ”Om du säger så igen skriker jag!” Du har skrikit i hela ditt liv; om du har skrikit är inte poängen, du har skrikit hela livet, du har inte gjort nåt annat tills nu. Ibland högt, ibland tyst, men du har skrikit. Det är så jag ser på människorna; skrikande människor. Deras hjärtan skriker, deras varelse skriker, men det hjälper inte. Du kan skrika, men det hjälper inte.

Försök förstå i stället för att skrika. Försök se vad jag säger. Vad jag säger är inte någon teori; det är ett faktum. Och jag säger det för att jag har lärt mig det så. Om det kan hända mig att det inte finns några problem i livet, varför skulle det inte kunna hända dig? Anta utmaningen! Jag är en lika vanlig människa som du. Jag är inte extraordinär, jag har inga extraordinära, mirakulösa krafter. Jag är helt vanlig, precis som du. Enda skillnaden mellan dig och mig är att jag har sagt ok till mig själv, att jag är helt och hållet ok som jag är. Det är den enda skillnaden. Du försöker hela tiden göra om dig, förbättra dig, och det gör inte jag. Jag har sagt: ”Ofullständighet är så som livet är”.

Du försöker bli perfekt och jag har accepterat mina fel och brister. Det är den enda skillnaden. Så, jag har inga problem; När du accepterar dina fel och brister, varifrån kan då problemen komma? Vad som än händer, säger du att det är ok. Vad kan då vara problem? När du accepterar begränsningar, varifrån kan problem komma? Problem uppstår när du inte accepterar. Du kan inte acceptera dig som du är; därav problemen. Och du kommer aldrig att acceptera dig som du är, så problem kommer alltid att vara där. Kan du föreställa dig att du en dag kommer att acceptera, helt och hållet acceptera dig som du är? Om du kan föreställa dig det, varför gör du det inte nu? Varför vänta? Vem väntar du på? Vad väntar du på? Jag har accepterat mig som jag är och i den stunden försvann alla problem. I den stunden försvann alla bekymmer. Inte för att jag blev perfekt, men jag började tycka om min fel och brister.

Osho

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *