Tänder och kost
Läser något (för mig) intressant i dagens tidningen och ser fler fördelar med LCHF-kost…
”Faktum är att förfallet började redan för 13 000 år sedan i samband med jordbrukets uppkomst i vår del av världen. Innan dess, när alla människor var jägare och samlare, var det nästan bara mycket gamla människor som hade hål i tänderna. Det framgår av undersökningar av kranier från olika stenålderskulturer.
Men när människorna började äta stora mängder växtföda med mycket kolhydrater – föda baserad på de olika sädesslagen – förändrades allt. Kolhydrater är en form av socker och socker är den överlägset främsta orsaken till tandröta.
Vid en forskningskonferens i USA om våra tänders historia presenterades nyligen data som visar att nästan tio procent av de första jordbrukarna hade hål i tänderna. Det kan låta rätt lite, men var ändå en drastisk ökning jämfört med tidigare.
Forskarna, vars rön beskrivs i tidskriften Science, påpekar att stora mängder kolhydrater inte är något våra käkar är byggda för. Under vår långa förhistoria anpassades vi för en diet på nötter, rötter, frukt och kött – hårdtuggad, grov föda.
Käkarna fick jobba hårt men tänderna slapp att utsättas för bakterier i och med att dieten var sockerfattig…”
Källa: Göteborgs Posten