Våra behov

Vikten av att ta hand om mina egna behov är stor har jag förstått sedan jag läste boken Bli fri från ditt medberoende av Melody Beattie. Att det sedan skulle vara så oerhört svårt att veta vad mina behov egentligen är var en annan femma. Så jag återminns Anthony Robbins beskrivning av våra mänskliga behov.

  • kärlek och gemenskap/sammanhang
  • säkerhet/trygghet
  • osäkerhet/otrygghet
  • mening
  • bidrag/medverkan
  • tillväxt/att växa

Vi har behov av att känna kärlek, gemenskap, trygghet, otrygghet, mening och när sedan de är tillgodosedda så leder de oss vidare till att bidra och växa.

Jag tog tidigt till överlevnadsstrategin att; passa in, vara tillags och vara snäll, för att värna om mina behov dvs få vara med i gemenskapen, få kärlek och känna mig trygg. Och där i jakten på behoven så övergav jag mig själv. Ibland sökte jag så desperat att få vara med i gemenskapen att jag gjorde avkall på kärlek och trygghet. Bara det var en grupp, en människa, en gemenskap så var jag ”nöjd”, och dolde snabbt de andra behoven. Kvar dröjde sig en känsla av att ensamhet, utanförskap och hopplöshet. Jag tror att relationer och gemenskap av livsavgörande för oss alla. Utan varandra tappar vi glädjen, meningen … livet.

Min träning blir att välja relationer och situationer som fyller dessa behov. Och gör jag det så skapar jag en plattform utifrån där jag också kan verka, bidra och växa. Att värna om mina behov är att ta ansvar över dem. För hur det än är så är det bara jag som ombesörjer att de blir sedda och uppfyllda. Det är inget jag kan förvänta mig av andra att göra, jag äger ansvaret över mig, mitt inre och mitt liv.

Om du vill läsa mer om våra behov kika in här: The 6 human needs: why we do what we do

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *