Barnens mående

Hur läker jag mina barn? Hur hjälper jag dem? Hur får jag dem att känna sig trygga och älskade? Hur får jag dem att finna rösten i sitt inre och följa sitt hjärta?

Många år hade jag fokus utanför mig själv. Jag såg människor överallt som jag ansåg behövde läka, finna sig själva, få hjälp, styra om kurs, ändra livsstil… de var verkligen överallt och jag såg som oftast en lösning till det jag tyckte de led av. Jag hade svaret. Jag visste vad de behövde och i synnerhet visste jag vad min man och mina barn behövde.

Tack och lov höll livet upp speglar åt mig, så att jag fick se att det jag tyckte andra var i så stort behov av var exakt det jag själv led brist på. Allt jag tyckte mig veta att andra behövde var sådant jag behövde själv, finna mig själv, läka, söka hjälp, styra om kurs, ändra livsstil. Livet visade mig inte alls vad andra behövde, det visade mig vad jag behövde.

Nu vet jag att det är svårt att bekämpa krig på andra sidan jorden om jag fortfarande för krig emot mig själv och dem jag har nära. När jag tycker att mina barn bråkar mycket med varandra så förstår jag att jag bråkar mycket med mig själv eller Nogge. När jag anser att de skriker, så hör jag plötsligt mina egna skrik. När jag upplever att de stänger inne känslor, så vet jag att jag har gömt undan en del själv.

På samma vis så vet jag att när jag läker så läker dem som jag har nära. När jag ser mig själv i spegeln och gör det med kärlek, så bara vet jag att mina barn kommer göra detsamma mot sin spegelbild. När jag vågar visa min sårbarhet så släpper de fram sin. När jag tar modet att gå min livsväg, så vet jag att de finner trygghet i sina egna steg. När jag älskar mig själv för den jag är, så vet jag att deras självkänsla växer.

Det kan aldrig bli på annat vis. Vi är ett. När en läker så läker andra. När en ser ljuset så skingras mörkret för fler. Det är precis som med leenden, de smittar. De går inte att värja sig emot.

För hur jag än söker och letar, vänder och vrider, så finner jag bara mig själv där i spegeln. Livet är en reflektion av mitt mående och min hälsa. Ler jag emot mig – så ler livet tillbaka.

Jag säger som jag sa till en vän för ett par år sedan. ”Det vackraste du kan ge dina barn är inte din kärlek, utan att du lär dem älska sig själva.” En dag står barnen där utan mig och min intention är att innan den dagen kommer så skall jag väglett dem till kärleken inom sig själva.

 

2 kommentarer till “Barnens mående

  1. Ylva Sjödén

    Just det här inlägget känner jag att jag kommer att komma tillbaka till flera gånger. Tack! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *