Döden inpå

DödenSemesterlunken öppnade upp min sorg. Tårarna har flödat mycket och ofta. Det har inte känts tungt utan naturligt. Även om längtan efter mamma är med mig var dag så känns det som hon är kvar – är alldeles intill mig när jag sörjer. Men sörjer det gör jag.

Fick tips här på bloggen att läsa boken Döden är livsviktig för ett tag sedan, den är skriven av psykologen och sorgebearbetaren Elisabeth Kübler-Ross och handlar om hennes möten med döden. Så fantastiskt vacker bok, skriven med kärlek till livet och döden. Och hon hjälpte mig att förstå skillnaden mellan sorgearbete och sorg. För mig känns det som sorgearbetet gjorde jag innan mamma dog och nu flödar sorgen. Jag är inte rädd för att sörja, det är som det ska, jag stannar med det som är – samtidigt som jag ber bara om hjälp att ta mig ur och visas tillbaka till ljuset och glädjen igen när jag är klar. Men tills dess stannar jag med det som är.

Jag vill verkligen, verkligen rekommendera boken om du just nu möter döden. I all synnerhet om den knackat på men ännu inte blivit definitiv. Läs den om du själv är döende eller har någon i din närhet som du följer till döden. Den är vacker och den ger insikter och hopp. Hopp om att hantera livet i mötet med döden och tiden efter och hopp om livet på andra sidan.

Och som av en händelse fick jag återigen information om kursen Lic. Sorghanteringsinstruktör – Practitioner som går av stapeln i Göteborg i slutet av mars, så igår bestämde jag mig för att gå kursen. Möta min egen sorg och min egen läkning… och med intentionen att möta andras sorg en dag.

 

4 kommentarer till “Döden inpå

  1. Liselotte Jonsson

    Boken hjälpte mig på ett otroligt fantastiskt sätt genom sorgen då min mamma blev sjuk o gick bort. Den är underbar o ger verkligen insikt. Det är inte slut iom döden.❤️

  2. Pingback: Sorgemodell « Inspire Sofia Norgren

  3. Anna

    <3 Tack för tipset! <3 Har läst en bok av Elisabeth K.R för länge sedan, minns ej vad den heter, minns att det var en fjäril på… & att den var mycket bra för mig. <3 Var MYCKET rädd för döden då, den var till mycket stor hjälp för mig. Är så tacksam att boken kom i min hand! <3 Tack ännu en gång för tipset! <3 Namaste

  4. Lilltrollet

    Åh vad glad jag är att höra att fler läser den boken. Jag skulle vilka påstå att den förändrade mitt liv, helt underbar. Jag hoppas fler finner den. Även bra för de som är väldigt rädda för döden (som jag).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *