Järnbrist

Det var väl tur för mig att Annelie på Öppna Förskolan faktiskt anade oråd när jag var där sist. Jag kände mig bra trött, tänkte när jag gick dit att jag kan ju alltid ta bussen hem. Det är väldigt ovanligt för mig att tänka så, jag går ju gärna lite extra, lite längre, lite mer. Jag älskar att vara i rörelse och älskar mina promenader. Jag påmindes också om att jag oftast kliver av cykeln uppför backarna numer. Jag har skyllt på min gamla cykel (nu har jag ju en ny), att Izabelle är en stadig liten bit där bak och till och med tänkt att jag är dåligt tränad.

Så efter hennes starka uppmaning att gå till läkaren och kolla mina värden så gjorde jag det. Jag får ju inte längre får ge blod, eftersom kvinna + vegetarian oftast inte är någon bra kombo med tanke på blodvärdet och jag minns också, nu när jag tänker efter, att de på Blodgivningen sa till mig redan förra sommaren att mitt blodvärde var för lågt…

Det visade sig att mitt järnvärde var för lågt för att mäta och mitt hb låg på 106, så nu blir det till att äta järntabletter ett tag och jag känner glädje inför att min fulla kraft & energi troligtvis är på väg tillbaka!

Fann några symptom på 1177.se som jag kände igen mig i

 • känna sig trött och orkeslös
 • bli yr
 • bli andfådd lättare
 • få hjärtklappning
 • få huvudvärk
 • få öronsus.

Restless legs eller rastlösa ben innebär att det känns som om det pirrar eller kryper i benen när man sitter stilla en längre tid eller på natten när man ligger i sängen och ska sova. Typiskt för besvären är att de går över när man rör på sig. Många med restless legs har svårt att sitta länge exempelvis på bio, möten eller under långa resor.

Orsaken till restless legs är oftast okänd, men ibland kan det vara ett symtom på att man har någon annan sjukdom. Järnbrist kan vara en orsak. 

Källa: 1177

 

3 kommentarer till “Järnbrist

 1. Fia

  Tack för era tips!
  Jag ska ta dem till mig och tror jag börjar först med att gå ’all in’ på jordgubbarna 😉

  Kram Fia

 2. Jenny

  Åh vad bra du fick ett svar! Har själv vid några tillfällen vid graviditet o förlossning legat lågt i hb. Ta hand om dig o det finns järn i gjutgärnspannam, mörkt gröna grönsaker, nötter o frön, torkad frukt. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *