Många symptom

Stress har många symptom

De vanligaste symptomen på stress är trötthet (trots åtta timmar sömn), muskelspänningar, huvudvärk, magbesvär, högt blodtryck, hjärtklappning och ökad mottaglighet för infektioner.

Andra symptom är koncentrationssvårigheter, sämre närminne, rastlöshet, sömnsvårigheter, oro, ångest, nedstämdhet och humörsvängningar.

Det viktigaste botemedlet är återhämtning i form av sömn. Minskad arbetsbörda, mindre åtaganden, gott om pauser och regelbunden motion underlättar återhämtningen.

Källa: Prevent Publicerat: Borlänge Tidning 100512

Jag har själv upplevt mycket stress. Jag hade inte en aning om att jag var stressad. Helt ärligt trodde jag att det låg i min personlighet att ha mycket omkring mig, alltid vara på språng och gilla fart och fläkt. Och det var egenskaper jag till och med var stolt över. Så min självbild var ganska skev kan man lugnt säga.

Min pappa sa massor av gånger till mig. Sofia, du kan inte bränna ljuset i båda ändarna. Jag tyckte att han inte var i kontakt med sanningen som sa så, att han inte läste av mig rätt för fem öre. Så jag blev alltid så arg inombords när han sa så. Han fattade ju ingenting – jag mådde ju huuuuur bra som helst!

Nu vet jag vem som inte fattade nånting!

När jag väl insåg att jag var stressad hade jag inte en aning om hur jag skulle ta mig ur det. Och det är lite ironiskt eftersom jag ägde en Friskvårdsanläggning och jobbade med människors hälsa och livsstil hela dagarna. Men när det gällde mig och när det blev personligt så hittade jag inga verktyg överhuvudtaget. Jag såg verktygen, det var inte det. Jag kunde säga till andra hur dom skulle använda dom, men fick inte till det för min egen del.

Du kan inte hela någon mer än du är helad själv heter det.

Så min mission nuförtiden är att jobba med min egen hälsa och livsstil, för ju mer hälsa jag upplever och tar till mig i min kropp, mitt sinne och min själ – ju mer kan jag sprida till andra. Och det bästa av allt – spridningen sker automatiskt.

Så anledningen att jag ville skriva om stress, är att du som upplever stress just nu ska bli inspirerad till att göra dom förändringar som är nödvändiga för dig, så kika en extra gång på tipsen på återhämtning; sömn, minskad arbetsbörda, mindre åtaganden … osv. och så lägger jag till lite egna; frisk luft, ljus, motion/rörelse, meditation, närvaro av människor som är bra för dig.

Det finns en väg att släcka ljuset som brinner i båda ändarna. För mig är det att lyssna inåt och våga göra dom förändringar som är bra för mig!

 

Kommentarer till “Många symptom

  1. Christina Johanssson

    Tack Sofia, var det skrivet för mig eller nån annan som kör racet?! Ska spara den den här texten och ta den med till min chef vid tillfälle…Kram till dig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *