Möte med Martina Haag

Läste i tidningen innan helgen att författaren och krönikören Martina Haag skulle gästa Borlänge. Hon är en inspirationskälla sedan länge, långt innan jag själv visste att jag ville skriva. När barnen var små prenumererade jag på Tidningen Mama där hennes krönikor varje månad fick mig att gråta av skratt!

Det var fackförbundet Unionen som bjudit in henne fick jag reda på när jag ringde Hotell Galaxen igår kväll för att ta reda på när bokföreläsningen var och hur jag ordnar mig en biljett. Fast besluten att ta mig dit och lyssna till henne, ringde jag Unionen utan att få svar. Jag ringde runt till vänner som jag hade på känn var med i Unionen. Inget napp. På väg till jobbet smidde jag två reservplaner 1) Be om hjälp på Facebook och hoppas på att någon av mina FB-vänner har fått inbjudan och kan ta med mig. 2) Åka dit ändå och tigga mig in med mina böner.

Vi fikat på jobbet slänger  jag bara slappt ur mig frågan: Vet ni någon som är med i Unionen? Och vips visar det sig att 3 av mina närmsta kollegor är det!!! Och några minuter senare har Ängeln Åsa letat fram sin inbjudan och ringer och anmäler oss.

Det måste vara meningen, tänker jag och tittar mot ovan och säger tack!

Och när vi kommer till föreläsningen en halvtimme för utsatt tid sitter fagra Martina alldeles ensam vid sitt signeringsbord och Åsa stöter till mig i sidan och säger; Gå fram nu då!

Känner mig som en blyg fjortis när jag går fram och presenterar mig och frågar om jag får ta ett foto till min blogg. Ångrar redan med detsamma att den blyga fjortisen inleder så töntig som med en Stalkerfotografering… Slänger pinsamheten åtsidan, mitt liv skall levas och jag har en sprudlande kvinna framför mig som gått den väg jag vill gå och inser att nu eller aldrig.

Och det slutar med att hon lär mig sina 10 bästa skrivartips (fast hon kommer just då bara ihåg 6 av dom) och avslutar glatt med att vi ses på Bokmässan!

Martinas skrivartips: (Min tolkning)

 • Tidsbestäm

Bestäm när du ska skriva, tex mellan kl 09.00-11.00. Stäng av telefonerna. Gå inte ut på internet. Gör inget annat. Bara skriv. Och om du inte har något att skriva, sitt och vänta.

 • Läs högt

Läs högt för dig själv det du skrivit, på så vis finner du ut vad som bör ändras och när du upprepar dig.

 • 3 vänner

Välj ut 3 vänner som älskar dig. Låt dom läsa det du skrivit och ge två stycken feedback, en uppmuntrande och positiv, det som är bra och en som är mindre bra. (Ris & ros, fast väldigt snällt ris)

 • Skicka till flera förlag

Skicka ditt manus till flera förlag samtidigt och spela ut dom mot varandra.

 • Lapp på datorn

Skriv en lapp och sätt upp på datorn:

Jag håller på att skriva en bok. Ibland går det upp och ibland går det ner, det är en del i processen.

 • Sluta

Sluta mitt i någonting är en råd hon själv fått från Jan Guillou. Sluta skriv mitt i en händelse och gör inte klart allting, utan fortsätt nästa dag. På så vis går uppstarten nästa dag mycket smidigare och du kommer direkt in i flödet.

Efter en föreläsning som kan liknas vid ett skrattyogapass går vi mot bilen och jag känner sådan tacksamhet över kvällen och att jag tog mod till mig och pratade med Martina innan föreläsningen, för nu är det inte tomt vid hennes bord nå längre, nu är det tjockt av människor som vill köpa hennes böcker.

 

3 kommentarer till “Möte med Martina Haag

 1. Helena

  Hej!
  Din access-kurs-kompis här 🙂
  Vad roligt att du fick prata med Martina och få så goda råd, jag blir skrivsugen bara att läsa ditt inlägg! Lycka till och kram från Helena Smedberg

 2. malin

  du är ju bara mitt i flowet sofia och följer ditt inre på ett föredömligt sätt, tack för allt du delar med dig av inkl. skrivartips!
  kram malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *