Tid och närvaro

Härom kvällen var vi inbjudna att träffa andra familjehem och få information om Komet, en utbildning som Borlänge Kommun erbjuder familjer för att få bättre kommunikation med barnen och en mer harmonisk hemmiljö med mindre konflikter. Komet visar oss vuxna hur vi kan förbättra vårt beteende, genom oss ändras hela familjesituationen. Precis som jag lär mig inom Oneness, Yogan och den personliga utvecklingen, det handlar alltid (eller oftast) om mig och kan jag förändra mitt beteende eller min inställning så förändras hela bilden. Inom Oneness säger vi att läker en så läker alla. Läker jag så läker alltså mina barn.

Komet berättar hur viktigt det är att ta sig gemensam stund med barnen. Möta barnet på dess villkor, genom lek, sagostund, spel eller annan sysselsättning som passar barnet. Rådet från Komet är att ha en gemensam stund med barnet på allra helst (minst) 15 minuter per dag. Och det visar sig vara väldigt svårt för de flesta av oss föräldrar att lyckas med. Smärtsamt men sant… om vi rannsakar oss själva.

Det lär också ut att vi behöver berömma mer än vi tillrättavisar, bekräfta det positiva 5 gånger mer än vi bekräftar det negativa. Alltså ge positiv feedback för skorna som står på hallmattan istället för att banna mössan som ligger slängd på golvet. Fem gånger mer kärlek! Kärleken är tid tillsammans, beröm, bekräftelse, omtanke, uppmuntran och så mer tid tillsammans och så lite mer tid tillsammans.

Det jag fick med mig mest av kvällen var just det med gemensam tid, ju mer gemensam tid vi har tillsammans med barnet/barnen desto mindre konflikter och bråk. Och när/om de väl uppstår bråk så bör vi välja våra strider, välja varsamt.

Oneness lär ut att livet är relationer, det är essensen av livet att mötas och dela vår kärlek med varann. Ge varandra av våran närvaro och tid. I helgen ska jag ge mina nära och kära tid, och närvaro på deras villkor.

 

2 kommentarer till “Tid och närvaro

 1. Savita

  Ja, visst är det lätt att gå runt och gnata och tjata även om man vet med sig själv hur fint det är när någon ser ens goda sidor och bra saker man gör än de sämre 🙂

  Vi är alla lika innerst inne, vuxna som barn.
  Tack för att du kikar in och läser Jennifer ♥

  Kram

 2. Jennifer

  Mycket tänkvärt. Det där med att berömma mer än att tillrättavisa ska jag verkligen lägga på minnet, det blir så lätt att jag faller in i gnäll över det som inte blivit gjort. Tack för att du delar med dig! Kram Jennifer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *