Energilös

I den svenska översättningen av de 12-stegen så lyder steg 1 i 12-stegsprogrammet; Vi erkände att vi var maktlösa inför alkoholen, att vi förlorat kontrollen över våra liv. Eftersom jag är medberoende och vuxetbarn så byter jag ut ordet alkohol mot mitt eget problem/beteende.

I den engelska originaltexten så används inte ordet maktlös utan kraftlös; We admitted we were powerless over alcohol and that our lives had become unmanageable. 

Och det hjälper mig oerhört i mitt tillfrisknande att fråga mig när jag blir kraftlös. Inför vad eller vem jag blir kraftlös? Jag är tackvare yogan medveten om vad som händer i min kropp, och är jag extra uppmärksam så märker jag direkt när energin börjar sippra iväg, försvinna ur mig.

Så jag frågar mig ofta: när jag blir energilös? Och noterar vilka beteenden och tankar jag har som dränerar min energi. Och även vilka omgivningar, personer och deras beteenden som slukar min energi.

Och det är ju inte så att någon stjäl min energi, utan jag i mitt medberoende och mitt kontrollbeteende låter energi försvinna ur mig istället för att bevaras i mig. Det är det som är mitt (med)beroende. Jag vill kontrollera andra. Och när jag börjar (försöka) kontrollera andra och livet självt så försvinner min energi. Givetvis försvinner den, eftersom jag är maktlös inför andra människors beteenden, tankar, val och handlingar. Jag har sällan koll på mina egna, så hur i allsin dar kan jag tro mig kontrollera andras.

Och oftast är det ju så att det här beteendet av att ”ha koll på omgivningen” har börjat i yngre ålder, i ett desperat behov av att få vara med, bli accepterad och älskad. Och jag som medberoende har missuppfattat kärlek med kontroll. Tänkt att så länge jag har kontroll så blir jag älskad… och när jag kontrollerar andra så gör jag det av välmening… för att jag älskar dem.

Det funkar ju inte så. Det förstår jag nu som vuxen och som tillfrisknande. Men ibland halkar jag tillbaka i gamla beteenden och då märker jag det relativt snabbt, för när jag gör det så försvinner även min energi – jag blir powerless. Jag är maktlös inför hur andra människor lever sitt liv och beter sig och när jag inser det så återfår jag min energi.

Lev och låt leva.

 

3 kommentarer till “Energilös

  1. Anna

    <3 <3 <3 T U S E N T A C K! <3 <3 <3 Underbara Savita! <3 L <3 V E! <3 <3 <3 Namaste

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *