High sensitive person

Jag läser om något som kallas för Empat och High Sensitive Person (HSP) och det väcker en del tankar i mig kring dessa begrepp. För min egen del så kan jag välja att se mig som Empat och mycket känslig person MEN jag börjar skönja ett mönster, att det ”känsliga” i mig har varit min strategi för att läsa av andra människor, tolka omgivningen och vad som händer – ha kontroll med andra ord. Ge mig känsla av (falsk) trygghet. För jag har tidigt i mitt liv tagit strategin av att jag behöver ha kontroll över situationen annars blir jag övergiven, dock ingen sanning förstås, men det lilla barnets känsla av att inte bli helt sedd och få sina innersta behov bemötta.

Så nog för att jag är känslig och empatisk det är något vi föds med allihopa tänker jag, det ligger naturligt i oss. Men det känsliga har blivit ett problem för mig. När jag låter min känslighet av hur andra människor mår ta över, anpassar mig, förhåller mig eller bara mår dåligt i deras sällskap eller efteråt… så är det ju något som tagit kontrollen över mig, min egen kontroll av deras energi, min sk känslighet. Jag ser det mer som ett utvecklat beteende än en medfödd förmåga. Ett beteende som jag kan göra något åt. Jag skulle kunna stämma in i beskrivningen av både Empat och HSP (high sensitive person) för egen del men jag förstår att det egentligen är rena biverkningar av mitt medberoende.

Jag kan göra mig fri från mitt medberoende, jag kan jobba mig ur det. Alltså bokstavligt talat sluta låta mig påverkas av hur andra mår, hur de tar/har det, vad de gör med sina liv och emot mig. Acceptera deras val, liv och leverne utan att bli påverkad och istället fokusera mig på att leva mitt liv. Och då försvinner igenkänningen med Empat och HSP tror jag, då faller de bort och jag blir kvar med en känsla av sund empati och medkänsla för andra människor och en oerhörd fin känslighet för mig själv och det Gudomliga.

 

4 kommentarer till “High sensitive person

  1. Helena

    Jag håller med dig i din tolkning att det lika HSP lika gärna kan vara en medberoendepersonlighet. Vi kan lära oss att agera annorlunda än tidigare när känslan av medberoende ger sig till känna och medberoendet minskar så smångingom.

  2. Marie gustavsson

    Har du något bra tips på att inte påverkas av alla andra i deras känslor. Det är verkligen ett handikapp för mej, drar mej hellre undan än umgås många gånger för att det blir för jobbigt i mitt inre. Det krockar verkligen med min personlighet, för samtidigt är jag en otroligt social, glad och spontan person. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *