Mitt värde

Jag är vacker, strålande och värdefull

… brukade jag inleda mina Aca-möten (12-stegsmöte för vuxnabarn) med. Och syftet är att lägga min skam i ljuset, gång på gång tills det blir en sanning, tills jag verkligen känner så för mig själv. För just nu är det förknippat med skam, att uttrycka mig så.

Skammen fick åter sitt grepp om mig, så jag slutade presentera mig med orden jag är vacker, strålande och värdefull. Några vänner gjorde mig uppmärksam på det. Och nu har börjat med det igen, att uppenbara det jag skäms för i ljuset.

Skam är förknippat med den jag är. Skammen tär på självkänslan. Den goda varma ödmjuka varsamma känslan alla borde ha till sig själv.

Och jag tänker att jag behöver lyfta av skammen och där under ligger kärleken till mig själv. Den finns naturligt i oss, alla barn som föds är fyllda av den – kärleken till sig själva. Det känns i deras energi, syns på deras ansikten – de är i frid med sig själva.

Vad som gör att skammen bygger bo och självkärleken döljs är egentligen orelevant, eftersom inget som varit går att ändra på. Friden infinner sig när vi kan acceptera det förflutna. Och kärleken till mig själv blottas när jag förmår lyfta fram det jag skäms över i ljuset. Ingen skam bevaras om den får tillräckligt med ljus.

 

Kommentarer till “Mitt värde

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *