Skam

Jag tog hjälp via mina FB-vänner att söka motsatsordet till skam. De gav mig jättefina ord som stolt, fri, självuppfyllelse, frigjord, mod, oberörd, ovillkorlig självkärlek mfl.

Och en skrev att hennes skam fängslar henne så hon skulle vara friare utan den. Och det kan jag känna igen mig i att jag blir fängslad av min skam. Och som en vän sagt mig, att jag låtit andra definiera mig och på så vis gett andra makt. Och alltså gett bort min egen makt (= kraft) över mig själv.

Jag märker att min skam får mig att dölja mig, dra mig undan, tvivla, tveka och gör mig orkeslös. Så motsatsen till det blir för mig att jag tillåter mig att vara energifylld, få synas och ta plats, vara beslutsam och trygg. Jag vänder det till en affirmation som klingar sant i mig och ger mig energi.

Jag älskar att vara kraftfull och att synas.

Det är en härlig känsla att få definiera sig själv. Ingen annan äger rätten till det, bara vi själva. Och det är ännu härligare att våga bejaka den där innersta längtan – som för mig är att leva och verka i min kraft och att lysa och synas. I love it!

Kanske just vägen ur skammen är att upprätta sig själv. För någonstans på vägen så har vi som bär skam förlorat den makten. När vi bär skam så har vi inte mod att vara dom vi är, och det dränerar vår energi. Så vår uppgift är att återta rätten att definiera oss själva.

 

2 kommentarer till “Skam

  1. Maria Fälth

    Sofia…det är exakt det som är ”upprättelse” för mig, för oss, Våga Tala.
    När vi föreläser om själva brottet sexuella övergrepp, att den sanna upprättelsen är först när du servar dig själv till att bli hel…att återta din kraft, makt och leva den…leva ditt liv…ej ”offrets” liv…för då kan du få ett liv att vara offer resten av livet om ej förövaren döms. Gäller allt och alla och applicerbart på de flesta livssituationer ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *