Snigelmamman

Hur gör jag då för att bromsa in till snigelfart ?

För mig har det varit en lång process med många frestelser att sätta foten på gaspedalen och fly undan igen. Jag ser det som en flykt när jag ilat fram omedvetet genom livet. Och dom minsta förändringarna jag har gjort har nog varit dom största.

Som att tala färdigt i mobilen innan jag kommer hem. Tex om jag får ett samtal eller ringer ett samtal på väg hem i bilen, så stannar jag och pratar klart innan jag åker upp på gården. För när jag kommer hem så vill jag lägga allt fokus på att se mina barn och ibland möter dom mig redan vid bilen.

Det är något som fastnade för länge sedan, långt innan jag själv fick barn, när jag såg ett program med Oprah där hon intervjuade Maya Angelou. Ett starkt minne från det samtalet var när Maya betonade vikten av att föräldrar ser sina barn när dom kommer in i rummet. Och jag lärde mig att det är viktigt att se mina barn när dom vaknar, när dom kommer hem från dagis och skola, när dom kommer hem från kompisar, när jag kommer hem. Att helt enkelt stanna upp och möta.

Jag väljer också att sitta ca en timme vid datorn per dag, inge mer. Och det gör jag så gott som alltid när barnen lagt sig eller allra helst på dagtid när jag är själv.

Jag tackar nej till saker. Jag tackar nej till åtaganden. Jag väljer bort saker i mitt liv och på det viset får jag mer livskvalité och tid till det som är mig allra viktigast – mig själv och min familj.

Och i min värld är bästa sättet att vara den mamma som jag vill vara är att jag tar hand om mig själv. Vårdar min kropp, mitt sinne och min själ. När jag mår bra, är jag en bra mamma.

För mig är det viktigt att visa mina barn hur man tar hand om sig själv. Jag vill lära dom hur man sätter gränser. Jag vill lära dom hur man säger nej. Jag vill lära dom hur man lyssnar till sitt hjärta. Jag vill lära dom att vara lycklig i det lilla. Jag vill lära dom att vara trygga i sig själva. Jag vill lära dom att älska sig själva.

Och mig veterligt så gör inte barn som jag säger – dom gör som jag gör!

 

2 kommentarer till “Snigelmamman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *