Vit jul

Jag har haft tanken med mig i några dagar nu. Tanken att skriva om alkohol.

Jag har vuxit upp väldigt skyddad från alkoholens missöden. Mina föräldrar drack väldigt sällan och väldigt måttligt. Jag minns bara ett tillfälle då jag sett dom berusade. Och den gången tyckte jag det var riktigt obehagligt. Trots att jag då var tonåring var det otäckt att se personlighetsförändringen. Det var den som skrämde mig mest.

Jag har oerhörd respekt för alkoholen. Respekt för beroendet den kan framkalla. Respekt för omdömet som den trollar bort. Respekt för vad det borttappade omdömet kan orsaka för konsekvenser. Och jag har som tur var anammat mina föräldrars beteende med alkohol, dvs sällan och måttligt.

Anledningen att jag vill skriva om alkohol är att jag tror det är många barn som far illa av sina föräldrars drickande, och nu menar jag inte enbart barn till alkoholister. Nej, jag menar även barn till dig och mig. Jag tror att våra barn också far illa när vi dricker. Jag tror inte jag var unik som barn med min rädsla för vad alkoholen gjorde med dom vuxna. Alkoholen gör oss förändrade och den, om än lilla förändringen kan skrämma och oroa barnen. Jag säger inte att det är så. Jag bara minns att det var så för mig när jag var barn. Jag var rädd för människor som var berusade.

Och sorgligt nog verkar relationen till alkohol gå i arv. Att det tyvärr ganska ofta är barn som vuxit upp med föräldrar som druckit, som nu själva har en törstig inställning till alkoholen. Och därför är jag så tacksam att jag fortfarande har kontakt med den där rädda flickan inom mig. Hon påminner mig om vilka känslor ett barn kan ha till alkoholen. Hon håller mig medveten och hjälper mig att göra mina val, som innebär att dricka sällan och måttligt och aldrig vara berusad i närheten av barn.

Jag hoppas ni är många därute som väljer en vit jul, för kom ihåg att julen är barnens tid –

låt våra barn få vara barn!

 

7 kommentarer till “Vit jul

 1. Marie Thors-Larsson

  Jag håller absolut med dig! Låt barn få slippa se ” konstiga ” vuxna. Har ingen egen erfarenhet av det men kan nog förstå hur barn upplever påverkade vuxna. Julen ska ju vara barnens högtid och en mysig stund för oss alla. Med kärlek och omtanke.

  Kram Marie

 2. eva

  Bra att du tar upp det här… om det är avslappning för oss vuxna, så är det definitivt inte avslappning för våra barn!

 3. Malin Johansson

  Du är så klok, jag önskar alla var så.. jag är själv ett ”vuxet barn” som vuxit upp med en mamma som har alkoholproblem..detta har skadat mig otroligt mycket… och nu när jag ska ha ett eget barn så har jag och min sambo den inställningen att vi ska dricka måttligt och aldrig vara berusade inför våra barn.. detta har jag lovat mig själv.. för jag tänker inte svika mitt/mina barn så som jag faktiskt blivit sviken. Det är mitt löfte!
  Jag hoppas att många som läser din blogg tar sig en funderare…för alkohol förstör för många liv.
  Tack Fia <3

 4. Ann

  Önska att jag kunde trolla bort all alkohol för evigt!
  Alkohol är inköpsport till andra droger också.

  Älska dig själv och lev livet på bästa sätt utan droger!

 5. lena

  Kan inte än annat än att hålla med. Jag har vuxit upp med föräldrar som ”slappnat av ” med alkohol till helgen och har inte gillat det alla ggr. Mina barn har aldrig sett mig berusad och det beror på mina föräldrar och mitt eget förhållningssätt till alkohol. Nått jag aldrig förstått är människor som behöver slappna av efter en arbetsvecka med alkohol, kan man inte det utan alkoholen är det illa. Personlighetsförändrade blir de absolut och inte till det bättre. Nope det vill jag att mina barn ska slippa, här hemma myser vi med gott att äta, film, spel eller annat skoj UTAN alkohol. Nu är jag inte nykterist men händer hemskt sällan att jag festar till men när det händer så inkludrar jag inte barnen. kram på dig!!!

 6. Kia

  Nu berör du mig långt in i hjärtat. Så jag önskar att alla barn fick ha en vit jul och jag är så tacksam att jag fått ha mina barndomsjular fria från alkohol.
  Jag håller helt med dig i allt du skriver och jag känner tacksamhet att jag har föräldrar som varit noga med att inte berusa sig inför sina barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *